>
>
Landskaps­arkitektens visjon for Byhaven – en romslig og frodig felles hage

Landskaps­arkitektens visjon for Byhaven – en romslig og frodig felles hage

Utsikt over gårdsrommet til Byhaven Sarpsborg.

Byhaven Sarpsborg ligger sentralt i Sarpsborg sentrum, kun et kvartal nedenfor Storbyen kjøpesenter og bussterminalen. De seks byhusene i boligprosjektet forholder seg til omliggende gater, men åpner seg opp mot vest for å slippe inn ettermiddags- og kveldssolen.

Landskapsarkitektene, In Situ AS, i Moss forklarer planen med Byhaven som en hyggelig, grønn og frodig hage med stemningsfulle sosiale soner. 

Utsikt over gårdsrommet til Byhaven Sarpsborg.
Utsikt over gårdsrommet til Byhaven Sarpsborg.

En frodig hage med miljøvennlige løsninger

Hagen mellom husene etableres med beplantning, stier, benker og bord, samt lekearealer. Det etableres en paviljong som overbygges med en pergola som rammer inn den viktigste sosiale sonen i hagen. Her kan man samles over en kopp kaffe i godt naboskap.


«Målet er at utearealene i Byhaven skal oppleves som en frodig hage med fokus på miljøvennlige løsninger og respekt for det biologiske mangfoldet.»

– Undis Furuberg, landskapsarkitekt, In Situ AS

I tillegg til pergola, er både benker og lekeapparater utformet i tre for å inngå i den visuelle helheten.

Utearealene vil få et intimt og frodig uttrykk og er formgitt etter konseptet «hage». Hagepreget vil også skape en god overgang fra eneboligområdene og gatene rundt boligprosjektet. Formene er myke og organiske, og valg av vegetasjon henter inspirasjon fra frodige hager. Intime rom vil skapes ved hjelp av busker, trær og staudefelt. Slyngende gangstier vil bygge opp under dette.

Møbleringen er robust og vil bli utført i en farge som harmonerer med fargene på fasadene. Belysningen i hagen, som gjør hagen stemningsfull på kveldstid, skal underbygge hagepreget.

Utomhusplan for Byhaven Sarpsborg
Planen for utearealer Byhaven Sarpsborg

Grønt og frodig hele året

Det skal plantes nye trær og det vil bli lagt opp til rause felt med busker og staudefelt for å leve opp til navnet Byhaven. Uteområdet skal oppleves grønt og frodig. Private verandaer vil bli skjermet med hekker mot det felles tilgjengelige gårdsrommet. Vegetasjonen vil gjøre at uttrykket i gårdsrommet varierer gjennom årstidene. Byhagen vil også inneholde innslag av frukttrær og bærbusker.

Utearealet tilrettelagt for alle 

Målet er at alle aldersgrupper skal oppleve at utearealet er tilrettelagt for dem. Utearealene er planlagt for å gi en variasjon mellom private verandaer og felles områder for opphold, rekreasjon og lek. Lekearealene er lagt der solforholdene er som best. Det er lagt vekt på å etablere aktivitetstiltak som tilfredsstiller alle aldre og som bygger opp under sosialt fellesskap på tvers av alder. Grillplassen gir mulighet for fellesskap og plassen omkranses av opphøyde bed som avgrenser området og skaper en lun atmosfære. 

Hold deg oppdatert

Fyll ut skjemaet under for å melde deg på nyhetsbrevet for Byhaven Sarpsborg. Da vil du være først ute med å motta jevnlige drypp hvor vi deler fremgangen i prosjektet og andre spennende nyheter.

* = påkrevde felter